Palaye Royale

Vydařená afterparty po Rock for People!

Uf, bylo to teda extrémně náročné, ale po čtyřech parádně užitých dnech na RfP jsem zvládla ještě i pondělní afterparty. Ta se konala stejně jako loni v Brně, tentokrát v Sono Music Clubu, a zahráli na ní miláčci českého publika Palaye Royale, kterým předskakovala kapela Girlband!. Následná noční cesta z Brna do Prahy mě společně s autobusovou klimatizací definitivně odrovnala, ale nelituju, party to byla vydařená!

Jak Palaye Royale, tak Girlband! se fanouškům představili už v rámci posledního dne RfP, já se ale musím přiznat, že kvůli společenské únavě po pátečním večeru jsem je nestihla. O to víc jsem se na ně těšila na afterparty a nebyla jsem zklamaná. Prvně ovšem chci pořadatelům pochválit výběr prostor. Sono Music Club mi svými dispozicemi (přízemí + dvě galerie) a moderností připomínal Forum Karlín, nicméně o dost menší a komornější. Také zvuk tu byl skvělý, všechno bylo slyšet naprosto akorát.

Britské pop-punkové trio Girlband! bylo jako otvírák večera zvoleno skvěle. Ze začátku mi holky připadaly trochu bez energie, ale zanedlouho to rozjely a publikum zpívalo a tleskalo tak, jak si přály. Kromě toho mě také zaujala zajímavá barva hlasu frontwoman Georgie.

GIRLBAND!

Potom už to rozbalily hlavní hvězdy večera, glam-rockové trio z Kanady, které na podium přibralo ještě dva doprovodné hudebníky. A fanoušci jim leželi u nohou prakticky od začátku jejich setu. Během něj zazněly všechny očekávané pecky, od „Black Sheep“ přes „No Love in LA“ po „Dying in a Hot Tub“. Frontman Remington Leigh opět nezklamal a i když v Sonu nemohl lézt po konstrukci stage, lezl alespoň po ochozech galerie. Také zvládl až na pár intonačních uklouznutí celé vystoupení solidně odzpívat, i když přece jen na můj vkus občas nechával až příliš zpívat fanoušky. Překvapil také sólovým klavírním provedením balady „World Ends“. Ani zbylí dva bratři, kytarista Sebastian Danzig a bubeník Emerson Barrett, se nenechali zahanbit, po hudební stránce tak šlo o velice kvalitní a povedené vystoupení.

Ke skvělé atmosféře přispěli značnou měrou i fanoušci, kteří se ani nenechali pobízet a od prvních songů skákali, zpívali a moshovali. Jeden z fanoušků přímo pod podiem to dokonce vzal tak zodpovědně, až se mu udělalo nevolno. Kapela v tu chvíli jednala naprosto vzorně: okamžitě zastavila song, počkala než bude fanoušek odnesen securitkou a následně ještě hodila do publika několik lahví vody. Při závěrečném songu „Fever Dream“, který kluci věnovali své nedávno zemřelé mamince, pak fanoušci po celém klubu vytáhli z papíru vystřižené bílé květiny s jejím jménem, což všechny tři bratry viditelně dojalo.

PALAYE ROYALE

Závěrečný přídavek pak povznesl tenhle večírek ještě o level výš. Zazněly největší hity „Lonely“ a „Mr. Doctor Man“. Remington oblečený jen v bílé sukni se vydal na projížďku na rukou fanoušků na nafukovacím člunu s vodní pistolí v ruce, na podium dopadlo několik květin a také duhová vlajka. Bylo to nadšené, šílené a mně se nechtělo věřit, že už je konec. Závěrem bratři slíbili, že se do Česka brzy vrátí, a to už na konci tohoto roku!

Letošní afterparty RfP se rozhodně vydařila, vymačkala ze mě poslední zbytky energie a přesvědčila mě o tom, že Palaye Royale je rozhodně potřeba sledovat dál. Třeba budou brzo Rock for People nebo podobný festival headlinovat, což bych jim moc přála!:)

TEXT: Anna Jindráková